Demiseksualitet 101

Af Mariya Alfa Staugaard (hun/hende)

 

Et af de mest nuancerede aspekter ved seksualitet handler om tiltrækning. Hvordan, hvornår og i hvilken grad man oplever at blive tiltrukket af andre, kan være grundstenen i ens seksuelle orientering. Sådan er det i høj grad for demiseksuelle; en identitet under den aseksuelle paraply, som meget sjældent bliver italesat. Vi tog en snak med en frivillig fra Foreningen for Aseksuelle i Danmark (de/dem), som selv er demiseksuel, for at blive klogere.

Hvordan ville du beskrive demiseksualitet?

Det er en seksualitet, hvor man kan opleve seksuel tiltrækning, men først efter man har opbygget et nært forhold til en person.

Hvor længe har du været med i Foreningen for Aseksuelle i Danmark?

Det har jeg i lidt over to år. Jeg er ansvarlig for vores debat-udvalg, så jeg er med til at sørge for, at vi kommer med bidrag til Pride og andre arrangementer. Målet med foreningen er jo at overtage verdensherredømmet (griner), så derfor har jeg en drøm om at udvide med endnu flere debatter.

Hvordan har din rejse været i forhold til at identificere dig som demiseksuel?

Jeg så et event om aseksualitet til Pride Week, og det ledte mig til Foreningen for Aseksuelle. Selvom det ikke var det hele, som jeg følte passede på mig, så var der en eller anden grundindstilling som jeg resonerede med.

Det var også ved at komme i FAD, at jeg begyndte at overveje min kønsidentitet. Det var gennem en generel accept af mig selv, at jeg kom frem til nogle ting. Når man først begynder at stille spørgsmålstegn ved én ting, så kommer resten ret naturligt.

For cirka et år siden begyndte jeg at skrive med en rigtig sød kvinde på en dating-app, og i januar begyndte vi at date. Efter et par måneder sammen, kunne jeg mærke, at der begyndte at være et eller andet – at jeg nogen gange havde lyst til mere end at putte og kramme. Så på den måde begyndte jeg at opdage en tiltrækning, der ikke var den romantiske, som jeg er godt bekendt med. Så nu er jeg begyndt at udforske den side af forholdet sammen med hende.

Har du oplevet nogle stereotyper om demi- eller aseksualitet?

Generelt tror folk jo, at det betyder, at man absolut ikke vil have noget med sex at gøre, men det er et stort spektrum. Som aseksuel kan man sagtens have masser af grunde til at have sex. Som alloseksuel (person der oplever seksuel tiltrækning, red.) kan man jo også have grunde til at have sex med folk, man ikke er tiltrukket af.

Hvordan oplever du inklusionen af aseksuelle i LGBTI+ miljøet og Pride-bevægelsen?

Jeg har godt hørt om nogen, der stiller spørgsmålstegn ved det, men det er ikke noget, jeg selv har været ude for. Men det er ligesom at det startede med at være bøsser og lesbiske, så biseksuelle, så blev transkønnede inkluderet. Det er noget, der udvikler sig. Og som jeg ser det, så er queer-miljøet folk, der er anderledes, som samler sig. Og sammen har vi meget mere magt, end hvis vi stiller os hver for sig. Og vi har alle sammen noget tilfælles i forhold til at gå imod det cis-heteronormative narrativ.

Er der et råd, du ville give til andre?

I sidste ende så husk, at det bare er labels. Der er intet i livet, der er permanent – ikke engang livet selv. Så der er ingen grund til at være pernitten, og hvis man senere finder et label, som passer bedre, så er det bare det, man gør.

 

Tak til Tor fra Foreningen for Aseksuelle i Danmark for at medvirke til artiklen. Du kan lære mere om foreningen på www.aseksuelle.dk.

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden