Af Lars Henriksen
Københavns Stadsarkiv og Vielseskontoret lancerer en indsamling af fortællinger om samkønnede ægteskaber i anledning af Copenhagen2021 – WorldPride og EuroGames
Da han tegnede Rådhuset, planlagde arkitekt Martin Nyrop bevidst magistratsbygningens indre kerne således, at byrådet var placeret direkte ovenpå byens hukommelse, forklarer Stadsarkivar Elisabeth Bloch, mens hun lader fingeren panorere fra de store vinduer i tredje stokværk med udsigt ud over Rådhushallen ned over de udsmykkede mure forbi Bryllupssalen og sluttende ved de små kvadratiske vinduer, som giver et blik ind i stadsarkivet.
Mens vi bliver ført to etager ned under gadeniveau til Stadsarkivets absolutte hjerte, hvor det ældste opbevarede dokument daterer sig tilbage til 1275, forklarer Elisabeth Bloch, at da Rådhuset blev opført i begyndelsen af det 20. århundrede, mentes arkivet med sine 3 hyldekilometer at være bygget med fremtiden for øje. I dag indeholder arkiverne imidlertid omkring 50 kilometers arkivmateriale, som er tilgængelige for byens borgere. Meget er tilgængeligt online, og mere lægges ud hvert år. Men det er fortsat Stadsarkivets ansvar at indsamle og bevare alle relevante dokumenter og informationer om livet i København.
Borgernes fortællinger
Gennem mange år indsamlede man primært dokumenter og breve med relation til byens styrelse, men fra 1969 blev det besluttet, at man tillige aktivt ville indsamle dagbogsoptegnelser og beretninger fra almindelige borgere for at bevare førstehåndsfortællinger om livet i København. I den første indsamling indkom over 2000 håndskrevne erindringer fra ældre københavnere, som lagdes i arkivet, hvor de endnu opbevares. En ny indsamling blev foretaget i 1995, og ved særlige lejligheder siden har arkivet efterlyst fortællinger med bestemte temaer: Tivolihistorier i anledning af forlystelseshavens 175-års jubilæum, skoleerindringer i anledning af 200-året for den danske folkeskole osv.
”Vi ønsker at indsamle og bevare en så alsidig og repræsentativ samling af erindringer som muligt”, forklarer stadsarkivaren, ”men når vi går vores arkivalier igennem, må vi erkende, at der er et synligt fravær af LGBTI+ liv i samlingen. Enten fordi LGBTI+ personer intet har sendt os, eller fordi de af den ene eller anden grund udelod den del af deres liv, som drejede sig om deres seksuelle orientering eller kønsidentitet. Vi ved det ikke – men LGBTI+ liv er og har altid været en vigtig del af København. Vi ønsker at bevare ALLE vore borgeres historie.”
”Derfor har Københavns Stadsarkiv og Copenhagen2021 besluttet at samarbejde om indsamling af LGBTI+ erindringer til arkivet. Vi forestiller os, at denne første indsamling bedst gennemføres om et bestemt tema.”
Et historisk skridt
Den 1. oktober 1989 indgik 11 par de første samkønnede registrerede partnerskaber i verden – et historisk skridt, som siden har ført til, at mere end en milliard mennesker jorden rundt har ret til at indgå et samkønnet partnerskab eller ægteskab. ”Den historie vil vi gerne fortælle – eller rettere sagt: den beder vi borgerne om at fortælle os:
Skriv til os og fortæl om dit registrerede partnerskab eller ægteskab med en ægtefælle af samme køn indgået i København. Medsend fotos, invitationer eller andre dokumenter med relation til dagen og jeres samliv. Send det til os, og vi lover at bevare det til evig tid. Hvis det ønskes, kan erindringer belægges med en klausul på 20 år for offentliggørelse.”
I forbindelse med WorldPride 2021 samarbejder Stadsarkivet og Bryllupskontoret om en udstilling af en række af de indsendte erindringer på Københavns Rådhus.
Stadsarkivet indsamler bryllupsbilleder
Københavns Stadsarkiv indsamler bryllupsbilleder og -historier fra LGTBI+ personers bryllupper og registrerede partnerskaber i København fra 1989 til 2021. Billederne og erindringerne indsamles som historisk dokumentation af denne vigtige historie. Et udvalg af materialet vil efter nærmere aftale blive brugt til udstillinger i forbindelse med Worldpride2021 og EuroGames 2021 i august 2021. Du kan bidrage til indsamlingen ved at sende din bryllupsbilleder og -historie til Stadsarkivet.
Billeder skal indsendes i formaterne JPG eller TIFF i højeste kvalitet. Kontakt arkivet hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til dette. Hvert billede skal ledsages af en tekst på ca. en side (A4), hvor du fortæller om billedet og brylluppet. Billedteksten skal indeholde overskrift, oplysninger om dato for billedet og hvis muligt oplysninger om fotograf.
Læs mere om indsamlingen: kbharkiv.dk/LGBTI-bryllup
Hvis du har spørgsmål til indsamlingen, så kontakt Jens Erik Mikkelsen Jensen:
Email: [email protected]
Mobil: 24820265
Husk i øvrigt, at du altid er velkommen til at aflevere dine erindringer til Københavns Stadsarkiv, som har en stor samling af erindringer skrevet af byens borgere