Copenhagen Prides Solidaritetsmidler blev oprettet i 2018 som et initiativ til at yde økonomisk støtte til LGBTI+ aktivister verden over. Tidligere i år modtog vi en ansøgning på vegne af organisationen LGBT+ Rights Ghana, og vi er stolte af at kunne meddele, at vi donerer 3.000 Euro for at støtte deres vigtige arbejde.
LGBT+ Rights Ghana startede som et cyberaktivistisk initiativ i en WhatsApp-gruppe i 2018. Snart blev det klart, at bevægelsen havde brug for virkelige ansigter, der kunne træde frem og arbejde imod de vedvarende falske fortællinger om queer mennesker, der er baseret på uvidenhed og LGBTI+ fobi. Deres programafdeling har et initiativ kaldet Here&Beyond, og de planlægger i øjeblikket flere Pride-arrangementer i løbet af juni måned. Det er dette, som donationen fra Solidaritetsmidlerne vil gå til.
Den koloniale anti-LGBTI+ arv
Ghana har været kendt som en queer-venlig rejsedestination i et par årtier, men i de seneste år har den politiske situation i landet taget en skarp drejning til det værre.
Den nuværende LGBTI+ lovgivning i Ghana har stadig den ordlyd, der er arvet fra briterne, mens Ghana var under kolonistyre. Seksuel aktivitet mellem personer af samme køn er teknisk set ulovligt, men loven er ikke blevet håndhævet, og queer-samfundet har blomstret med queer-barer og -arrangementer.
I sommeren 2021 fremlagde en gruppe parlamentsmedlemmer et drakonisk anti-LGBTI+ lovforslag, der, hvis det vedtages, vil gøre det næsten umuligt at være queer i Ghana. Lovforslaget vil kriminalisere LGBTI+ identitet, potentielt gennemtvinge korrigerende kirurgi for intersex-personer, slå ned på allierede og aktivister og håndhæve en pligt til at anmelde personer, man ved er LGBTI+. De ghanesiske parlamentsmedlemmer, der har fremsat lovforslaget, har skrevet det sammen med en amerikansk højreekstremistisk NGO, og den dag i dag strømmer der stadig amerikansk og europæisk bistand til kirker i Ghana, der fører kampagne til støtte for anti-LGBTI+-loven.
Akutte behov
Selv om lovforslaget endnu ikke er blevet vedtaget, har det haft alvorlige konsekvenser for miljøet. Folk bliver antastet på gaden, afpresset, smidt ud af deres huse og nægtet lægehjælp. Der er mange akutte behov. Og alle personlige arrangementer kræver dyre sikkerhedstjenester og aflukkede lokaler for at beskytte deltagerne.
Danmark og Ghana har også en lang fælles historie. Danmark koloniserede Ghana, dengang det hed Guldkysten, og koloniseringen har sat mange spor i landet, f.eks. udbredelsen af LGBTI+ fobi og diskrimination.
På Copenhagen Pride er vi dybt inspirerede af det arbejde, som LGBTI+ Rights Ghana ligger i at skabe sikrere rum for deres fællesskab. Vi er glade for at kunne støtte deres projekt, samtidig med at vi opfordrer det internationale samfund til at fordømme anti-LGBTI+ lovforslaget og stoppe det, før det træder i kraft.
Lær mere:
- Interview med Alex Kofi Donkor, direktør for LGBT+ Rights Ghana
- Interview med Abdul-Wadud Mohammed, kommunikationsansvarlig for LGBT+ Right Ghana om organisationens opstart
- Interview med Dennis Kwaku Frimpong Agyemang (kælenavn Owuraku) om LGBT+ Rights Ghana’s Velfærdsafdeling
- Interview med Tracy Owoo, programansvarlig for LGBT+ Rights Ghana