Flagafbrænding og politisk modstand mod Pride møder indgriben
Københavns Borgmester Sophie Hæstorp Andersen har skrevet til hendes modstykke i den californiske by Solvang i Santa Ynez-dalen for at opfordre ham til at give sin lokale Pride den ‘fulde opbakning’ fra kommunen og lokalsamfundet.
Brevet kommer i kølvandet på nyheden om, at nogen i byen Solvang – grundlagt af danske immigranter for over hundrede år siden – var imod, at Pride skulle finde sted i byen, med henvisning til ‘traditionelle værdier’. Regnbueflag blev brændt af i byen sidste sommer.
Solvang, som har monumenter såsom Tivoli Plads og et Rundetårn, og som fejrer sine danske forbindelser og historie, har en befolkning på 5.000 og ligger 200 kilometer nord for Los Angeles.
I sit brev til borgmester Infanti udfolder borgmester Sophie Hæstorp Andersen Pridens historie i København og opfordrer Solvang til at omfavne Pride på samme måde, som København gør.
“I venskabets ånd mellem vores byer vil jeg opfordre dig til at give Santa Ynez Valley Pride og dit lokale LGBTI+ miljø fuld opbakning fra dit byråd, på samme måde som Københavns Kommune fuldt ud støtter Copenhagen Pride til fordel for alle københavnere og for at vise verden, at respekt og accept er afgørende værdier i et moderne og åbent samfund,” skriver hun.
Lars Henriksen, politisk forperson for Copenhagen Pride, siger:
“Vi var rystede over at høre om modstanden mod Santa Ynez Valley Pride og mindre Pride-events i Solvang, inklusiv afbrændingen af regnbueflag. Vi bragte WorldPride til København netop fordi, vi er forgængere for LGBTI+ rettigheder og accept, også på globalt niveau, og modstanden mod Prides i Solvang er langt fra at afspejle de værdier, vi holder af i Danmark og i København. Vi blev nødt til at bede vores borgmester om at skrive til borgmester Infanti, og vi håber oprigtigt, at han hører hendes venlige budskab.”
Copenhagen Pride har udtalt, at de vil erstatte ethvert afbrændt flag i Solvang med to nye. Flagene bliver sendt til Californien inden denne sommers Pride.
“Vi er altid glade for at støtte aktivister, hvor vi kan, og det er vi heldige nok til at kunne gøre med vores Solidaritetsmidler. Det er dog en trist indikation af, hvilken retning tingene går, når vi må vise opbakning til vores venner i lande som USA, hvor udviklingen lader til at gå den forkerte vej,” siger Lars Henriksen.
Læs hele brevet (på engelsk) her
Fotograf: Anthony Fomin via Unsplash