Tekst og fotos af Mie Hald
I december 2021 slår Buens Bogcafé dørene op for LGBTI+ miljøet, der tydeligt har savnet et samlingspunkt, der ikke er centreret om alkohol. Buens Bogcafé er ikke bare den første LGBTI+ bogcafé i Danmark, men også i Norden, og på den måde kan den spæde café jo også kalde sig den ældste.
For dem, der har drømt om en mulighed for et sted med fokus på LGBTI+ kultur og samvær, uden bragende musik, blinkende lys eller et fokus på alkohol, er bogcaféen i hjertet af Aalborg en drøm.
Gulvet er dækket af træstøv og værktøj – plastik hænger ned fra bueåbninger, og plakater og artikler er blevet tapet fast til vinduet som blikfang for dem, der passerer på fortovet udenfor.
Lige om lidt bliver det hele erstattet af rækker med bøger og et farverigt interiør. Det er den 9. november, og HeartCore er på besøg hos det, der er ved at blive til ikke bare Danmarks, men Nordens, første (og dermed ældste) LGBTI+ bogcafé, Buens Bogcafé i Aalborg.
“Der er rigtig meget godt derude,” fortæller Emma Petersen (hun/hende), den ene af de to stiftere af Buens Bogcafé. “Der er så mange gode historier, og vi vil gerne hjælpe folk med at finde dem.”
Buens Bogcafé skal være en mulighed for, at LGBTI+ personer kan mødes i et miljø, der ikke er centreret om alkohol – også udenfor Pride. Og allerede inden et fysisk lokale var en realitet, oplevede de to stiftere, Emma Petersen og Kristine Sofie Højen (hun/hende), hvor meget lige netop dét har været savnet.
25.000 på 23 timer
For den 30. juli startede de to stiftere en crowdfunding-kampagne, der den næste måneds tid gerne skulle indsamle 25.000 kroner. De penge skulle ubeskåret gå til etablering af Buens Bogcafé, og til gengæld for støtten kunne man modtage en række forskellige belønninger – bl.a. en plakat eller et kaffegavekort.
“Det har været SÅ syret,” fortæller Kristine Sofie Højen, da hun og Emma Petersen bliver spurgt ind til emnet, “for vi sad på sofaen om morgenen og tænkte; ah, okay, altså, 25 (tusinde) er nok også meget – skal vi bede om 15 (tusinde)? Fordi vi tænkte; det bliver hårdt at få folk overbevist om at give os 25.000.”
“Jeg tror på én eller anden måde, vi skulle have bedt om et højere beløb,” tilføjer Emma Petersen, og de to begynder at le.
“Også fordi vi kom i mål på 23 timer,” griner Kristine Sofie Højen. ”Det er jo vanvittigt!”
Buens Bogcafés crowdfunding kørte til den 1. september 2021, og der blev i alt indsamlet 44.125 kroner (før skat) fra 184 forskellige personer.
Men crowdfunding er ikke den eneste store overraskelse, der er kommet bag på de to veninder. Buens Bogcafé blev nemlig nomineret til Danish Rainbow Awards 2021 Erhvervspris, hvor modstanderne var Homoware og LEGO – inden dørene overhovedet blev åbnet.
“Det var meget, meget uventet,” fortæller Kristine Sofie Højen, og Emma Petersen nikker, mens de to genkalder sig den surrealistiske oplevelse. “Vi sprang endda den røde løber over, fordi vi tænkte: ‘nåh, men hvad skal Ekstra Bladet med billeder af os? Vi vinder alligevel ikke noget, det er lige meget.’”
Forbløffelsen er stadig tilstedeværende hos de to entreprenører, for mens der bliver drukket te og spist småkager i det småkølige baglokale, hvor bordene ikke helt er på plads og der stadig mangler de sidste detaljer, ligger den skinnende Danish Rainbow Awards’ erhvervspris forsvarligt pakket sammen i en kasse længere fremme i butikken.
Der er mange ting, der indtil videre har talt godt for de to erhvervsdrivendes vision, men da de bliver spurgt, hvad deres største overraskelse i processen af at åbne butikken har været, kommer det forsigtigt fra Kristine Sofie Højen: “Jamen, er det ikke bare hver gang, der er noget, der går godt?” Og så griner hun.
Emma Petersen uddyber: “Vi vil meget hellere ikke have nogen forventninger til verden, for så kan man kun blive glad, når der sker noget godt.”
“Men vi er tit pessimistiske på forskellige områder,” tilføjer Kristine Sofie Højen.
Og de to har også grundlag for forskellige udsyn, selvom de er i samme båd, for selvom de to har været bedste venner siden 2005, er deres baggrunde forskellige. Emma Petersen er uddannet ingeniør, og Kristine Sofie Højen er bibliotekar – deres kompetencer danner ét hold, men hver har sin styrke.
“Der er så mange gode historier, og vi vil gerne hjælpe folk med at finde dem.”
Bøger og fællesskab
De to startede Buens Bogcafés Instagramprofil i februar 2021 for at skabe opmærksomhed om projektet, og på mindre end et år, har den fået en følgeskare på mere end 2000 interesserede personer fra alle livets veje og stadier. Den 4. april blev firmaet officielt oprettet, og fra 1. juni 2021 har det været muligt at købe en bred vifte af LGBTI+ titler på Buens Bogcafés hjemmeside.
De forskellige titler på hjemmesiden er ikke delt op i genrer som hos en helt almindelig boghandler. Nej, her er det gjort nemt at finde bøger, man kan se sig selv reflekteret i, og det er gjort med kategorier som Aseksualitet, Biseksualitet, Homoseksualitet, Polyamori, Trans og mange flere. Men det er selvfølgelig også muligt at finde mere hjemmevante kategorier som Børnebøger, Livsstil og Manga.
Buens Bogcafé har titler om LGBTI+ og af LGBTI+ forfattere, også dem, der ikke kunne skrive om deres egne oplevelser på grund af tid, sted eller opvækst. Det er Kristine Sofie Højen og Emma Petersen, der skaber samlingen, men er der noget, der mangler, tager de meget gerne imod forslag.
Men hvad er det, Buens Bogcafé gerne skulle være? Emma Petersen forklarer: “Et sted i Aalborg, som er hyggeligt at komme for LGBT+ personer, og hvor der også er oplysninger om LGBT+ litteratur – for det er den vinkel, vi har.”
“Et fysisk mødested for LGBT+ personer i region Nordjylland,” bidrager Kristine Sofie Højen. “Der også er her i morgen.”
Det er vigtigt at drømme stort, og de to stiftere bliver spurgt om, hvad deres vildeste fantasier ville være. “Altså, hvis vi skal gå helt ud i de vilde, vilde drømme […], så ville det jo være fedt at have en franchise!” siger Emma Petersen og smiler stort. “Altså, det dér med, at vi rent faktisk kunne have en butik i Aarhus, og København og Odense. […] Og så vil vi rigtig gerne også selv udgive og oversætte litteratur indenfor dét emne, som LGBT+ jo er, for det er jo også ligesom meget os selv, nu, der finder ud af, hvor hullerne i markedet er – altså, i forhold til, hvad for noget litteratur, vi ikke har i Danmark.”
De to fortæller også om, at de har planer om eventuelt at have kunst til salg på en designeret gallerivæg. Den skal være tilgængelig for LGBTI+ kunstnere, nye såvel som erfarne, for at give folk en mulighed for at udstille og sælge deres værker.
Hygge uden alkohol
Ét af grundlagene for Buens Bogcafé er, at caféen åbner som et helt alkoholfrit tilbud. Hvorvidt dét ændrer sig, er de to ikke sikre på, og det vil komme an på efterspørgsel – men bogcaféens formål er at være et sted, hvor LGBTI+ personer (og ikke-LGBTI+ personer) kan mødes uden fokus på alkohol eller høj musik.
Emma Petersen genkalder sig især en trivselsundersøgelse fra LGBT+ Danmark: “Det viser jo også, at der er mange LGBT+ personer, der har lidt mere angstdiagnoser og så videre, hvor vi tænker, så går det også godt i spænd, at vi ikke er alkoholcentrerede.”
Det er bøger og godt selskab, der kommer i fokus – men godt selskab kan selvfølgelig komme fra andet end specifikt litteratur.
“Vi regner også med, at vi vil holde lidt hyggearrangementer hist og her,” fortæller Emma Petersen. “Vi vil også gerne samarbejde med alle, der synes, det kunne være relevant eller interessant på én eller anden måde.”
Inden interviewet fortæller de to også, at der allerede har været noget interesse fra LGBT+ Danmark, der gerne vil låne de bagerste lokaler til rådgivning af LGBTI+ personer eller familier til disse.
Der er ingen tvivl om, at Buens Bogcafé har ramt et markant hul i markedet. For dem, der har drømt om en mulighed for et sted med fokus på LGBTI+ kultur og samvær, uden bragende musik, blinkende lys eller et fokus på alkohol, er bogcaféen i hjertet af Aalborg en drøm.
“Kom forbi og få en god læseoplevelse,” smiler Kristine Sofie Højen. ”Der findes også en bog til dig.”