Af Anne Sophie Parsons
Ringkøbing-Skjern kommune får i 2021 sin første Pride – forperson og bestyrelsesmedlemmer reflekterede over tanker og håb for, hvad den nydøbte ‘Vestkysts-Pride’ (West Coast Pride) vil opnå i relation til generel accept og LGBTI+ rettigheder i Vestjylland.
Golde, brun-grå marker. Får, der nipper til de få overlevende græsstrå, som stadig findes her og der. Runde hø-baller markerer sommerens slutning.
Lige nu er der ikke meget der signalerer sommerlig Pride, når du tager bussen med retning mod den danske vestkyst i november. Men nye vinde blæser ind fra det salte Nordsøen: Vestkysts-Pride (West Coast Pride) er navnet på den næste danske Pride i rækken af ældre søskende, og den løber af stablen i Ringkøbing med et farverigt optog og en ugelang række af kulturelle begivenheder.
Hvilende på skuldrene af en lille, men determineret gruppe af ildsjæle, som afholdte det første stiftelsesmøde i oktober sidste år, markerer den sig på alle måder som et nyt initiativ. Men det skelsættende fundament blev på mange måder indledt af et læserbrev bragt i Ringkøbing lokalavis tilbage i 2018: En ung mand beskrev ønsket om at flytte væk fra sin hjemby, simpelthen fordi han følte, at han ikke kunne være sig selv her, som homoseksuel.
“Han er én af mine gamle venner – og det åbnede virkelig mine øjne for, at vilkårene – ærlig talt – trænger til forbedring, i form af accept og diversitet,” forklarer Emil Sloth Sig, forperson for Vestkysts-Pride (West Coast Pride), mens vi drikker kaffe på Restaurant Nordic in det centrale Ringkøbing. Stedet emmer af hygge og nye gæster bydes velkommen med et smil; på gaden, før vi går ind i restauranten, overhører jeg en livlig snak mellem to muntre gutter, hvis veje mødes. Samtalen er ikke forhastet – at kunne tage et hvil for at tale med bekendte udgør rygraden af lokalmiljøet.
Vestkysts-Pride (West Coast Pride) – Sin helt egen Pride
At alle kender alle, kan dog både være en velsignelse og et kors at bære. Bestyrelsesmedlemmerne i Vestkysts-Pride (West Coast Pride) kunne selv under mødet fortælle om de ubehageligheder, som LGBTI+ personer oplever i denne sammenhæng.
Bestyrelsesmedlem Mette Nørgaard fortæller supplerende, at én af de søjler, hvorpå den nye Pride hviler, er at nedbryde fordomme mod minoriteter, og at tilpasse konceptet til lokalmiljøet:
“Det ville ikke give mening at lave en 1:1 kopi af Copenhagen Pride. Vi er forskellige mennesker – som vi skal være, og vi har vores egne individuelle styrker. Optoget af bare ét aspekt af ugens begivenheder – det giver mere mening at fokusere på events, koncerter, paneldiskussioner og udstillinger, hvilket løber af stablen i august næste år, for at dele oplevelser og for at lade folk få et indblik i forskellige LGBTI+ tematikker. Det viser, at vi er et fællesskab og at det er noget, vi kan gøre sammen lokalt.”
Planerne er allerede i støbeskeen og programmet for Pride-ugen begynder at tage form: Inklusion er i fronten for Vestkystens hyldest til seksuel- og kønslig diversitet.
Opbakning til det lokale LGBTI+ miljø på den danske Vestkyst
Vestjylland betragtes normalt ikke som det mest tolerante og åbne sted: snæversynet og Bibel-prædikende, dét billede skaber ikke ligefrem konnotationer til et miljø, der favner forskellige former for seksualitet og kønsudtryk i mangfoldige flamboyante former. Men dét er et billede, som folkene bag Vestkysts-Pride (West Coast Pride) ønsker at bidrage med et modstykke til – ét, hvor ingen behøver at føle sig hverken forkerte eller skamfulde over, hvem de er.
Vestkysts-Pride (West Coast Pride) har endnu ikke afholdt sin første Pride, men ønsket om at tilbyde støtte og at sætte fokus på LGBTI+ miljøet er én af de vigtigste faktorer, som folkene bag Priden ønsker at implementere:
“Vi vil besøge Ringkøbing Gymnasium hver anden uge for at vise, at vi eksisterer. Vi rækker ud til skoler, politikere, kulturelle kapitaler, fodboldklubber og selv kirker, og alle har vist sig kun at være støttende til gengæld. Alle udvider kun velvilje imod den nye forstående Pride.
Dekanen i Vellings deltagelse i vores samarbejde er et meget velkomment tiltag i relation til religiøse input – at kunne nå ud til det mere konservative kristne Indre Mission, vi ønsker at komme i dialog med dem, som har andre værdier end vores målsætninger indenfor Pride. Vi skal ikke være enige om alting, men hvis vi kan ændre deres perspektiv på diversitet og LGBTQ miljøet, så har vi opnået noget stort for os alle sammen”.
At vokse op uden repræsentation eller samlingspunkter, hvor man kan mødes med ligesindede er en livserfaring, en del af bestyrelsesmedlemmerne har gjort sig. Den frivillige organisation ønsker derfor fra nu af, at intet individ – ungt eller gammelt – som er i færd med at forliges med vedkommendes seksualitet eller kønsidentitet, skal gennemgå dette.
En milepæl er også at inkludere hele Vestkysten i Pridens omfang – og ikke kun inden for Ringkøbing-Skjern kommune. At søge kontakt til unge fra Ringkøbing Erhvervsskoler og fagskoler for at skabe en regnbue-farvet palet til lokalpolitikere, det er i alle samfundets aspekter indsatsen gælder.
En sømands regnbue-tatovering
Vestkysts-Pride (West Coast Pride) har figurative vinde i sejlet lige nu: Den nyeste opdatering er organisationens logo, som forestiller en regnbue-farvet anker, hvori budskabet om Tro, Håb og Kærlighed, som kendes fra traditionelle sømandstatoveringer, genlyder. Logoet spiller på placering tæt på havet, og dén åbenhed, som forbindes med regnbuen.
Men tillid er ligeledes ét af kodeordene bag hele initiativet: At de lokale støtter den nye Vestkysts-Pride (West Coast Pride) så snart den “springer ud” næste år, at LGBTI+ personer kan føle sig sikre i, at vise deres sande jeg og at størstedelen af beboerne vil hjælpe til at understøtte det lokale miljø, sammentømret eller ej, hvor alle er frie til at være dem, de er. Det er hvert fald Vestkysts-Pridens (West Coast Pride) ydmyge mål.
Er du interesseret i West Coast Pride? Check deres hjemmeside ud på www.westcoastpride.dk og husk at sætte kryds i kalenderen den 2. til 11. august 2021!