Af Anne Sophie Parsons
Når ordet kultur omtales, er det første billede, som former sig for ens indre blik nok de etablerede institutioner og scener; teatret, biografen, spillestedet eller bogcafeen, som vante rammer, der alle har været lukkede og samlet støv under lockdown. Men så småt er landet begyndt at åbne op – og det giver anledning til allerede nu at se frem til den kultur, vi kommer til at opleve i forbindelse med World Pride i København næste år.
Med Kulturprogrammet for Copenhagen 2021 vil genkendelige kulturaktiviteter blive kørt i stilling, men i lige så høj grad vil hele København, som by blive aktiveret og inddraget som udtryksplatform – også i mere uventede lokationer:
”Til Copenhagen 2021 vil vi med kunst- og kulturprogrammet gerne give plads til kunstens karnevalske og performative udtryk som en del af den protest, Pride er. Vi søger at vække følelser og skabe bredere forståelse både indenfor og udenfor LGBTI+ miljøet,” forklarer Sasha Carlson, den ene af to kulturkoordinatorer for Copenhagen 2021.
At sammensætte et Kulturprogram, der finder sted i alle Københavns afkroge, fremfor kun de etablerede kunst- og kulturscener, er nemlig et regnbuefarvet pejlemærke, som kan give den mest garvede kulturkoordinator grå hår.
Kunsten kommer nemlig til at bestå i at spejle programmets sammensætning ved at understøtte en inddragelse af hele LGBTI+-miljøet; alle skal føle sig repræsenteret, så bredt og vidt som muligt, med en spændvidde, der både huser den lille niche-bogcafé og det store kunstgalleri, samt alle bogstaverne i mangfoldighedsalfabetet.
Kulturprogrammet for Copenhagen 2021: Set, hørt, oplevet, inddraget
Det er derfor også et det første punkt på dagsordenen at byde ind med at have øjne og ører åbne for hvad der bevæger sig – både i en kulturel kontekst, men også indenfor repræsentationen af miljøets diverse identiteter. At vælge noget der er relevant, noget der rører folk og som er vedkommende er det primære mål, men det udgør også den sværeste disciplin:
”Vi arbejder fra en fast overbevisning om, at kunsten kan skabe nye former for solidaritet, nye fællesskaber og kan skubbe til eksisterende ordner,” fortsætter Sasha og understreger kunsten og kulturens alsidige facetter. Kunsten kan protestere og bane vej for at dialog, traditioner, historie og nyskabelse alt sammen figurerer på én og samme tid i fællesskabets rammer. At støtte repræsentation på tværs af genrer, udtryksformer og seksuelle og kønsbaserede identiteter bliver den markante markør for næste års kulturtilbud og -udbud med et normkritisk og intersektionelt program.
Charlotte Plesner Bliddal, den anden del af kulturkoordinator-duoen for Copenhagen 2021, understreger vigtigheden i at føle sig inddraget som en del af det miljø, der reflekteres i kunsten: ”Nothing about us without us! Som kulturkoordinator er det mit håb, at LGBTI+ personer kan spejle sig i vores events, og at der både er plads til niche og det brede kulturelle udtryk. Og hvem ved? Forhåbentlig vil I også møde og deltage i kulturen steder, hvor I mindst venter det.”
Ligesom den årlige Pride viser og slår fast med syvtommersøm, at vi ikke er alene, gør kulturen præcis det samme: Den skaber et rum, hvor samtalen altid er i gang og alle stemmer kan blive hørt, set og oplevet igennem kunstformernes budskab. Det bliver præcis med denne tilgangsvinkel, at Kulturprogrammet under Copenhagen 2021 inviterer indenfor til oplevelser, som kommer til at inddrage hele København – samt hele LGBTI+-miljøet.
”Kunsten taler, hvor ord hører op. Med Copenhagen 2021’s kulturevents får vi som LGBTI+ personer en mere markant stemme og platform til at fortælle vores historie og ønsker for fremtiden,” afslutter Charlotte.
Vil du vide mere og følge med i udviklingen af Copenhagen 2021’s kulturprogram? Klik dig ind på www.copenhagen2021.com og hold dig opdateret.
Brænder du inde med en idé, du gerne vil dele? Så skriv til [email protected]