Rum for forandring

Working On It: om at arbejde med inklusion og normkritik i en Corona-tid

Af Emma Rubin

Hvordan skaber vi arbejdspladser med plads til alle i en Corona-tid, hvor zoom-møder og digitale workshops er blevet normen?  Og kan afstand ligefrem skabe rum for forandring? Det mener det nyudklækkede konsortium Working On It, der består af fire erfarne normkritiske konsulenter. De fortæller her, hvordan de arbejder med inklusion i en tid, hvor afstand er altafgørende.

Få sætninger har fået så stor betydning for danskerne, som den, vi blev præsenteret for i foråret 2020: Sammen hver for sig. Men hvordan er man sammen hver for sig? Og hvordan skaber man rum i fællesskabet, så alle kan være med – selv under en pandemi? Til at fortælle om dette har jeg interviewet antropolog og kønsekspert Elin Ferm, normkritisk designer Stine Kunkel, mangfoldighedsforsker og formidler Sabrina Vitting-Seerup og inklusionstræner Rikke Voergård-Olesen. De har slået deres ekspertise og erfaringer sammen og i fællesskab skabt Working On It: et konsortium, der bl.a. arbejder med fordomme om køn og seksualitet på arbejdspladsen. Som de sammen formulerer det: ”Vi vil have folk forbi ’der er et problem ’-stadiet, og hen til ’hvordan løser vi det?’”. Men hvad er problemet? Mangler der virkelig inklusion i denne tid, hvor vi er sammen hver for sig? Dertil svarer Working On It: Ja!

”Vi har allesammen biases”, fortæller Elin Ferm og fortsætter: ”altså de her forestillinger om, at vi kan opdele mennesker i faste kategorier.” ”Men det er ikke nødvendigvis kategorierne i sig selv, der er problemet,”, uddyber Rikke Voergård-Olesen, ”det er det, vi tillægger kategorierne. Stereotyperne vi har, de spænder ben for en masse gode ting ude på arbejdspladserne. De skaber forskelsbehandling og diskrimination. Derfor er det vigtigt, at folk bliver bevidste om, at de har dem, og øver sig i at sætte spørgsmålstegn ved dem”. Undersøgelse på undersøgelse af LGBTI+ personers trivsel på arbejdspladsen viser, at mange ikke føler, de kan være sig selv på jobbet. Fx kunne fagforeningerne LO, FTF og Akademikerne påvise, at kun 27 % følte, de i høj grad kunne være sig selv på jobbet.

Udover de personlige omkostninger, det har for den enkelte medarbejder ikke at kunne være sit autentiske selv på arbejdet, peger Working On It på, at det også har konsekvenser for virksomhedernes bundlinje. Sabrina Vitting-Seerup beskriver det således: ”Vi har de her faste kategorier inde i vores hoved omkring køn, seksualitet, etnicitet, m.m., og vi skal kunne komme ud over stereotyperne, hvis vi vil leve i et Danmark, hvor vi hædrer talenter, ambitioner og kompetencer – uanset hvilken krop, der indeholder dem”.

Men hvordan arbejder man med at nedbryde fordomme og sikre inklusion under en global pandemi, hvor fysisk afstand er blevet hverdagen? ”På en eller anden måde har vi i denne her mærkelige nedluknings-pandemi-tid fået sat totalt ild under nogle af disse emner”, forklarer Elin Ferm, ”pludselig lytter folk til bevægelser som #MeToo og Black Lives Matter på en måde, de ikke har gjort før.” ”Og Corona viser jo, at normer kan forandres meget hurtigt”, påpeger Stine Kunkel. ”Noget af det, vi så tit hører, når vi taler om inklusion af LGBT+ minoriteter, er ’det skal have tid’ – ’ligestilling kommer, det skal bare have noget tid’. Men med Corona gik der hvad? Syv timer inden landet lukkede ned? Og folk holdt pludselig op med at give hånd”. Rikke Voergård-Olesen formulerer det således: ”Vi har fået en normkritisk indsprøjtning, og vi griber det moment til at installere nye normer på de arbejdspladser, vi samarbejder med.”

Working On It forklarer ligeledes, hvordan det digitale rum kan krydse afstande. ”Først og fremmest er det gode ved det digitale i normkritisk kontekst, at det digitale rum er så anonymt”, siger Sabrina Vitting-Seerup, ”og vi kan bruge anonymiteten og afstanden. Folk kan skrive mere åbent, og jeg har set folk dele personlige historier, de aldrig har delt før, når jeg har holdt fysiske workshops.” Det handler også om at udnytte det digitale rum til at holde linjen varm mellem hinanden og skabe alliancer på tværs, mener Working On It. Det var blandt andet derfor, de fire fandt sammen hver for sig.

Om Working On It

Working On It er en samling af tre konsulenthuse (Ren Snak, NORM og Normværk), der under Corona-pandemien er begyndt at samarbejde for bedre at hjælpe de virksomheder, der arbejder mod mere inkluderende arbejdspladser. Læs mere på www.workingonit.nu

Modtag de seneste nyheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden