Teksten er den samme, som du finder på Wikipedia – teksten er skrevet af Copenhagen Pride og verificeret for faktuelle oplysninger. På Wikipedia finder du links til kunstnere mm.
Allerede i begyndelsen af 1970’erne, blev der afholdt mindre pride-arrangementer i København. Copenhagen Pride begyndte i 1996, da København var Europæisk Kulturby og hjemsted for årets Europride. Fra 1998 kaldtes festivalen Mermaid Pride og i 2004 skiftede den navn til Copenhagen Pride. Fra 1999 blev Priden flyttet fra juni til august. I 2001 var der en episode, hvor nogle unge rødder kastede med sten efter priden, som den gik ned ad Nørrebrogade, det blev løst med dialog mellem Pride-arrangører, politiet og drengenes forældre. I 2009 voksede paraden sig endnu større i anledning af World Outgames med sport, kultur og konference.
Pride Week er kendetegnet ved særligt to ting: paraden der altid afvikles om lørdagen, samt mere end 100 arrangementer afviklet hen over ugen, der foregår fra om tirsdagen til søndag. I ugen afvikles der debatter, workshops, kulturarrangementer, sportsevents mm. Copenhagen Pride Week afvikles med Rådhuspladsen som det centrale sted, samt på en række venues omkring Rådhuspladsen. I mange år har menneskerettighedsprogrammet været afviklet fra Regnbuepladsen.
Programmet for ugen er varieret – se programmerne her:
I 2021 besluttede bestyrelsen for Copenhagen Pride en vision om at gøre august til Pride Month, som man kender det fra udlandet. Visionen vil blive udrullet over de kommende år, startende i 2021 med et 12 dage langt program i forbindelse med WolrdPride 2021, der afvikles i København.
I februar 2015 blev den første Copenhagen Winter Pride afholdt, og det er sidenhen blev til en årlig tradition. Fokus under Winter Pride er at komme hinanden nær indendøre, og programmet byder på en lang række debatter, foredrag og aktiviteter, som giver LGBTQIA+ miljøet mulighed for at mødes og socialisere. Traditionelt set er ugen blevet rundet af med en fest i Pumpehuset, men i 2020 bliver festen for første gang arrangeret af de to fest-koncepter FAMiLiA og EURYDICE, som begge har rødder i LGBTQIA+ miljøet.
Den første københavnske parade fandt sted lørdag d. 29. juni 1996 med start kl. 20 og var samtidig den fælleseuropæiske Europride. Den gik fra Frederiksberg Runddel ad Frederiksberg Allé og Vesterbrogade og sluttede på Rådhuspladsen.
I 1997 var der ikke noget paradeoptog, men i stedet arrangerede den nystiftede forening Mermaid Pride en stationær kulturfestival i Ørstedsparken.
Fra 1998 til 2000 var pridens start ved Landbohøjskolen på Frederiksberg, hvorfra den gik ad Falkoner Allé, Frederiksberg Allé og Vesterbrogade over H. C. Andersens Boulevard og Stormgade til Christiansborg Slotsplads.
I 2001 flyttede priden til Nørrebro, hvor den d. 18. august kl. 14 startede på Borgmestervangen ved Nørrebro Station og gik ned ad Nørrebrogade, over Dronning Louises Bro, ad Nørre Søgade og Gyldenløvesgade, over Jarmers Plads til Rådhuspladsen. På Nørrebrogade blev der to gange kastet sten mod optoget, men politiet fik det hurtigt stoppet.
I 2002 gik priden samme rute som året før.
I 2003-2005 blev startstedet flyttet til parkeringspladsen ved Nørrebrohallen for at få plads til de stadig flere vogne i optoget, men ruten var ellers den samme.
I 2006 ville man prøve noget nyt, da opstilling ved Nørrebrohallen ikke længere lod sig gøre pga paradens størrelse, og derfor startede paraden ved Nordre Toldbod, gik ad Esplanaden, over Kongens Nytorv og endte på Rådhuspladsen.
Den nye rute var dog en begrænset succes, så i 2007 vendte priden tilbage til den tidligere rute fra Nørrebrohallen. Den samme rute blev anvendt i 2008.
I 2009 skulle World Outgames holdes i København, og derfor var priden meget større end tidligere. Samtidig var arbejdet med Den røde plads gået i gang, så der ikke var plads til de mange vogne. Derfor startede priden i stedet ved Frederiksberg Rådhus, hvorfra den gik ad Falkoner Allé og Jagtvej og herfra slog ind på den tidligere rute ad Nørrebrogade og endte på Rådhuspladsen.
I 2010 var renoveringen af Nørreport Station begyndt og gav vanskeligheder, og sammenholdt med de gode erfaringer fra det foregående års samarbejde med Frederiksberg Kommune gjorde dette, at man valgte at lægge ruten helt om, så man i stedet gik fra Frederiksberg Rådhus ad Pile Allé og Vesterbrogade til Rådhuspladsen. Ændringen af ruten skyldtes dermed ikke uroligheder på Nørrebro, som Copenhagen Pride ofte bliver spurgt om, men at der ikke længere var plads til det store opstartsområde med stadig flere og flere lastbiler og en effektiv afvikling af paraden.
I 2011 startede man igen fra Frederiksberg Rådhus og gik ad Allégade, Pile Allé og Vesterbrogade indtil Tivoli, hvor man drejede til venstre ad Hammerichsgade, krydsede Jarmers Plads og herefter fulgte Vester Voldgade til Rådhuspladsen.
Samme rute blev anvendt i årene 2012–2016.
I 2017 var der vejarbejde på ydre dele af Vesterbrogade, så derfor drejede optoget fra Allégade ned ad Frederiksberg Allé (i stedet for Pile Allé), men fra Sankt Thomas Plads gik optoget igen ud på Vesterbrogade og fortsatte af samme rute som de tidligere år.
Den nye rute ad den brede Frederiksberg Allé blev populær og blev brugt også ved optogene i 2018 og 2019.
Happy Copenhagen – WorldPride og Eurogame 2021
I 2015 blev organisationen Happy Copenhagen stiftet i et samarbejde mellem Copenhagen Pride og PanIdræt. Happy Copenhagen blev stiftet med det formål, at bringe EuroGames og World Pride til København i 2021 som et “mega-event” med titlen Copenhagen 2021. I juni 2019 blev stafetten overrakt til Copenhagen Pride under World Pride i New York.
Eventet bliver en kombination af Pride, menneskerettigheder, kultur, og sport og vil inkludere både hovedstadsområdet og Malmø. Projektet er støttet af af Københavns Kommune og Region Hovedstaden.
Læs mere på vores officielle side: www.cophagen2021.com
Forpersoner igennem tiden
Værter for forskellige shows i løbet af Pride-ugen.
Pride-sangen er en sang, der hvert år fra 2009-2016 er udvalgt til at repræsentere Copenhagen Pride.
Musikere og andre optrædende, der har optrådt i forskellige shows af Copenhagen Pride:
Copenhagen Pride
Kompagnistræde 43, 3. sal,
1208 København K
CVR: 26121000
©2024 Copenhagen Pride
Få organisatoriske nyheder fra Copenhagen Pride en gang om måneden