Foto: Zanele Muholi Sebenzile, Parktown 2016.© Zanele Muholi.
GL STRAND præsenterer for første gang i Danmark en stor soloudstilling med den højaktuelle og internationalt anerkendte sydafrikanske fotograf og visuelle aktivist Zanele Muholi. Gennem mere end 100 værker, der skildrer LGBTI+ fællesskaber i Sydafrika, giver Muholi stemme til mennesker, der dagligt lever udsatte liv ved at udtrykke deres identitet. Udstillingen ZANELE MUHOLI kan opleves frem til den 4. september.
Zanele Muholi (de/dem) brød igennem i starten af 00’erne med fotografier, der dokumenterer sorte lesbiske, homoseksuelle mænd, biseksuelle, trans, queer og interkønnede liv i Sydafrika. I dag står Zanele Muholi som en af den internationale kunstscenes mest betydningsfulde visuelle kunstnere og har udstillet over hele verden. Udstillingen i GL STRAND præsenterer hele Muholis karriere som visuel kunstner: Fra den første værkserie Only Half the Picture (2002-2006) til den igangværende serie af iscenesatte selvportrætter Somnyama Ngonyama (2012-). Muholi portrætterer personer, der på modig vis lever liv, hvor de bliver mødt med fordomme, intolerance og ofte vold, og skildrer dem med værdighed og ikke som ofre. Muholis værker udfordrer dominerende stereotyper, repræsentationsformer og det heteronormative blik og tegner en kompleks visuel fortælling om LGBTI+ i Sydafrika.
I den seneste, igangværende serie (påbegyndt i 2012) vender Muholi blikket og kameraet mod dem selv i den meget roste serie af iscenesatte selvportrætter under fællestitlen Somnyama Ngonyama (’Hil den mørke løvinde’ på dansk). Med referencer til den måde den sorte krop er blevet afbildet på gennem tiderne, forvandler Muholi hverdagsagtige materialer, lige fra skuresvampe til gummidæk til politisk ladede rekvisitter og kostumer. I billederne udforsker Muholi temaer omkring arbejde, racisme og seksualpolitik, og kommenterer ofte på begivenheder fra Sydafrikas historie samt på deres egne oplevelser som sydafrikansk sort queer-person.